Diesterweg's Hulpkas vzw


Feestrede Diesterweg - Jinnih Beels

 

Goedemiddag iedereen,

 

Mag ik ieder van jullie van harte welkom heten op deze feestelijke bijeenkomst! Wat een opluchting om elkaar opnieuw in levende lijve te mogen begroeten. Het is een goede zaak dat mensen elkaar opnieuw fysiek mogen ontmoeten en samenkomen. 

 

 

Het zijn zware weken en maanden geweest. Cov-19 was een organisatorische beproeving voor onze samenleving. Het was voor velen onder jullie zelfs een fysieke beproeving. Maar lieve mensen, ik denk dat iedereen het met mij eens zal zijn als ik zeg dat het voor velen, volwassenen én jongeren, vooral een mentale beproeving is geweest. 

 

 

Het is intussen de tweede keer dat jullie mij vragen om deze feestzitting te komen inleiden en ik heb er een tweede keer met veel goesting op toegezegd. Nochtans hou ik eraan om niet elk jaar opnieuw op dezelfde evenementen het woord te nemen, maar voor de Diesterweg maak ik graag een uitzondering. Niet alleen omdat ik als politica en schepen van onderwijs jullie werk belangrijk vind, maar ook omdat jullie werking mij ergens persoonlijk raakt. Ik heb zelf bij mijn aankomst in België ondervonden hoe betekenisvol ons onderwijs is of kan zijn; misschien nog dat tikkeltje meer voor wie niet met gelijke kansen aan de start verschijnt. Dat is ook net waar jullie het verschil willen maken. Onderwijs kan voor mij de poort zijn naar een goed en vol leven. Onderwijs kan er mee voor zorgen dat de plaats waar je wieg ooit heeft gestaan NIET bepalend is voor de rest van je leven. Ik ben daar trouwens het levende voorbeeld van.

 

 

Ik heb er jullie jaarverslag van 2020 even bijgenomen. Vorig jaar hebben jullie 619 leerlingen ondersteuning geboden. Dat is een indrukwekkend cijfer. Dat zijn niet enkel 619 leerlingen, maar ook 619 gezinnen die jullie hebben geholpen en ondersteund. Corona heeft jullie werk alleen maar relevanter gemaakt en nodigt hopelijk uit om blijvend de kant te kiezen van die leerlingen die om welke reden dan ook aan de zijlijn staan maar eigenlijk op het veld horen. Jullie zorgen er mee voor dat zoveel mogelijk van onze kinderen de schoolbanken kunnen verlaten met een diploma of kwalificatie op zak

 

 

In een ideale wereld, zou jullie werking niet nodig zijn en zou elk kind alle gelijke kansen krijgen die het nodig heeft om een geslaagde schoolcarrière te lopen; in een ideale wereld zouden voor elk kind de basisvoorwaarden voldaan zijn om zorgeloos een schoolcarrière te starten; in een ideale wereld zou geen enkel kind voelen dat zijn of haar schoollopen thuis spanningen veroorzaakt omdat er schoolfacturen binnenkomen. Maar, dit is niet de ideale wereld; de realiteit waar we in leven vandaag is iets anders. En jullie grijpen die realiteit vast en jullie doen er iets mee. 

 

 

En wat zo schoon is aan jullie werking? Het gaat veel verder dan enkel financieren. De Diesterweg Hulpkas is meer dan een potje geld; de leerlingen die jullie helpen zijn meer dan een nummer. Jullie zien de leerling en zijn of haar context. Jullie werken samen met scholen, leraren, directies en andere sociale partners om duurzaam iets te veranderen voor die leerling. Dat is jullie sterkte. Dat is stedelijk onderwijs.

 

It takes a village to raise a child” Bedankt om jullie verantwoordelijkheid op te nemen. Bedankt om mee voor onze kinderen te zorgen!